Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk
instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.
Gewelddadige radicalisering & polarisering
Ontdek hier onze publicaties en herbekijk onze themawebinars.

Hier vindt u ons rapport, advies en verschillende thematische factsheets. In 2021 organiseerden we bovendien 5 thematische webinars, met name over de LIVC’s ,onderwijs, projectwerking en -evaluatie, jeugd(welzijns)werk en The Flemish P/CVE policy in a European context (Engelstalig). U kan ze hier herbekijken.

lees meer
Nobelprijsnominatie voor de Vrede 2021
En de nominatie gaat naar...

Lees hier wie wij dit jaar nomineerden en waarom...

lees meer
Jaarverslag Wapenhandel 2019
Raadpleeg hier de factsheet en het advies.

In dit advies focust het Vredesinstituut op het aantal aangevraagde en uitgereikte vergunningen voor de doorvoer van defensiegerelateerde goederen. Dat aantal nam in 2019 verder af tot een historisch dieptepunt van vier uitgereikte doorvoervergunningen door de Vlaamse overheid. De factsheet geeft zicht op het globale plaatje van de Vlaamse buitenlandse wapenhandel in 2019.

lees meer
Jaarverslag 2019 – Samenwerken voor Vrede
Lees en download hier het Jaarverslag 2019 of vraag je gedrukte exemplaar aan.

Aan vrede werk je niet alleen. Daarom stellen we in ons Jaarverslag 2019 scherp op het thema samenwerking. Ook in 2019 werkten we immers samen met een grote diversiteit aan partners om ons onderzoek en advies over vredesthema’s te ontwikkelen en te verspreiden. Over die kruisbestuiving- maar ook over een pak andere aspecten van onze werking – leest u meer in het Jaarverslag 2019.

lees meer

Herdenking en herinnering

Herinneringen aan oorlogen en politiek geweld blijven ons beroeren, vaak tot lang na de feiten. Gewelddadige conflicten slaan immers diepe kloven en breuken, niet alleen tussen staten, maar ook tussen groepen mensen.

Lees meer

Radicalisering

Radicale ideeën kunnen een plaats hebben in een democratische samenleving. Ze maken deel uit van het democratische meningsverschil. Als radicaliseringsprocessen leiden tot gewelddadige vormen van extremisme stelt zich echter een ernstig probleem.

Lees meer

Vredesopvoeding

Sinds onze oprichting voeren we onderzoek naar vredesopvoeding en conflicthantering. Hierbij onderzoeken we wat vredesopvoeding betekent en welke invullingen eraan gegeven kunnen worden in het onderwijs. Een centraal onderzoeksthema is omgaan met controverse in de klas.

Lees meer

Vuurwapens

De overheid onderwerpt wapenhandel en het gebruik van vuurwapens aan regulering. Daarbij gaat het enerzijds over de regulering van legale vormen van bezit, gebruik en handel. Anderzijds gaat het over de bestrijding van illegale handel en misbruik.

Lees meer

Conventionele wapens

Wapens zijn strategische goederen. Ze spelen een belangrijke rol in ordehandhaving en landsverdediging. Tegelijkertijd zijn er risico’s verbonden aan de handel in deze producten.

Lees meer

Dual use goederen

Om te voorkomen dat nucleaire, chemische en biologische producten in de verkeerde handen terecht komen, wordt de handel in die zogenaamde dual-use producten gecontroleerd op basis van internationale afspraken.

Lees meer

Publicaties

Lees meer

Praat met ons mee

Blij dat we aan deze Edubox over wij-zij-denken konden meewerken. Ben jij actief in het #onderwijs of #jeugdwerk en kan je wel wat #tips gebruiken om moeilijke discussies en gesprekken over controversiële onderwerpen beter aan te pakken? Check dan zeker onderstaande post. 👇

Project DIVERT analysed a.o. the scope and characteristics of various methods of diversion of firearms, components and ammunition in the European Union.
Register now for our 1st webinar on 28/04. 👇
https://zoom.us/webinar/register/WN_JIlV5TTSR66AMJlpcx16AA
@SIPRIorg @SmallArmsSurvey

Directeur @NDuquet geeft straks in een @ICCT_TheHague Live Briefing een toelichting over de gevolgen voor Europa van het gebruik van kleine en lichte wapens voor het financieren van terroristische activiteiten in het Midden-Oosten en West Afrika. Inschrijven kan nog hier 👉

Vandaag 09u30 - Webinar over de uitdagingen voor het #jeugd -(welzijns)werk in de #preventie van gewelddadige #radicalisering & #polarisering? Met ⁦Els Van Effelterre- @JESvzw,Janne Vermeesch-@deptCJM en @Diederik_Cops.Inschrijven kan nog! 👇http://ow.ly/PbYv50E810F
#jeugdwerk

Blijf op de hoogte