Gewelddadige jongerengroepen en de publieke ruimte: van grenzen beschrijven naar grenzen bewaken.
- Bekijk hier het webinar omtrent geweld door jongerengroepen dat het Vlaams Vredesinstituut organiseerde op 29 april, met Nils Duquet en Annelies Pauwels (Vlaams Vredesinstituut), Peter Casteur (Agentschap Opgroeien), Inge Loodsteen (vzw D’Broej) en Gilles Lutin (Politiezone VLAS).
- De bijhorende analyse door Annelies Pauwels (die u hier integraal kan downloaden) biedt een reflectie op de ontwikkelingen die politiezones signaleerden in het kader van eerder onderzoek van het Vlaams Vredesinstituut over groepsgeweld in de publieke ruimte. Heel wat Vlaamse en Brusselse politiezones uitten toen hun bezorgdheden omtrent geweld door jongerengroepen. Ze wezen – op basis van hun inschattingen en waarnemingen – op drie recente ontwikkelingen: een stijgende intensiteit en een toenemend wapengebruik bij het geweld, de betrokkenheid van steeds jongere daders, en een verspreiding naar landelijk gebied.
- In deze nieuwe analyse toetsen we deze praktijkervaringen aan enkele inzichten uit recent onderzoek over gewelddadige jongerengroepen. Daaruit leren we dat het belangrijk is om tendensen van jeugdcriminaliteit te bestuderen met aandacht voor verschillende types jongerengroepen, geweldsuitingen, plaatsen en contexten. Zo kan men een beter beeld schetsen van waargenomen trends.
- Bij het maken van deze diepere analyses stoot men op een aantal onderliggende problemen omtrent de kennis over en beschrijving van verschillende manifestaties van geweld door jongeren in groepsverband in ons land. In deze nota bespreken we drie knelpunten: een onnauwkeurige begripsdefiniëring en -hantering, een troebel onderscheid tussen de soorten geweld en de soorten groepen die geweld plegen, en het ontbreken van een structurele, systematische en overkoepelende opvolging ervan.
- Een meer fijnmazig begrips- en duidingskader inzake geweld door jongeren in groepsverband vormt een eerste, belangrijke stap voor het ontwikkelen van een doordachte en doelgroepgerichte aanpak van de problematiek. Indien men deze problematiek niet enkel vanuit een politionele maar ook preventieve en proactieve insteek wil benaderen, is het belangrijk om na te denken welke rol sociopreventieve en andere lokale partners kunnen spelen bij het organiseren van onze kennis over geweld door jongerengroepen.
Download PDF