Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk
instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

Online polarisering: Slim omgaan met trollen, hartluchters, meelezers en meer

Publicatiedatum: 21/04/2022

In opdracht van het Vlaams Vredesinstituut gingen onderzoekers Bart Vyncke, Baldwin Van Gorp en Michaël Opgenhaffen van het Instituut voor Mediastudies (KU Leuven) aan de hand van een inhoudsanalyse van 74 online debatten en 40 diepte-interviews met socialemediagebruikers op zoek naar oorzaken van schadelijke polarisering en mogelijke pistes om er constructief mee om te gaan.

U kan het rapport hier downloaden, het advies leest u hier. Een integrale versie van het webinar dat wij naar aanleiding van de lancering van dit rapport organiseerden op 21 april 2022, vindt u hier.

Het rapport brengt aan de hand van tientallen debatten op Twitter, Facebook en Instagram rond 5 thema’s (Inclusiviteit, identiteit en “woke”; Maatregelen in verband met COVID-19; #MeToo; Natuur en klimaat; Migratie en mensen met een migratieachtergrond) in kaart welke elementen in berichten de kans op aanvallende of vijandige commentaren verhogen.  Tegelijkertijd worden ook 5 verschillende types gebruikers onderscheiden aan de hand van de motieven en strategieën waarmee ze op sociale media actief zijn; disputanten, hartluchters, meelezers, trollen, en debat-entrepreneurs.


Locatie: Brussel

Download dit bestand