Advies over de controle op de handel in biologische en chemische dual use goederen vanuit Vlaanderen
Publicatiedatum: 16/02/2022
In 2018 klaagde de Douane drie Vlaamse bedrijven aan wegens de illegale uitvoer naar Syrië van onder andere isopropanol. De bedrijven werden zowel in de correctionele rechtbank als in beroep schuldig bevonden. Maar de veroordeling werd in 2020 verbroken door het Hof van Cassatie omdat het juridische kluwen van doorverwijzingen in de regelgeving problematisch bleek. Met een nieuw rapport en advies wil het Vlaams Vredesinstituut mee richting geven aan een beter toezicht op de uitvoer van chemische en biologische dual-use- goederen – en technologie.
In het advies dat u hieronder integraal kan downloaden worden onder meer onderstaande krachtlijnen uitgewerkt:
- Vlaanderen is een van de belangrijkste spelers in de Europese chemische sector. Toch kunnen sommige flagrante inbreuken op de regelgeving rond dual-use goederen niet gesanctioneerd worden omwille van juridische lacunes. Daarom moet Vlaanderen samen met de federale overheden dringend werk maken van een nieuw, juridisch sluitend handhavings- en sanctioneringssysteem en dringt het Vlaams Vredesinstituut er op aan dat Vlaanderen een eigen dual-use decreet zou aannemen om een Vlaamse handhavingscapaciteit met administratieve sanctiemogelijkheid uit te kunnen bouwen.
- Tegelijkertijd moet de dienst Controle Strategische Goederen (dCSG) wel versterkt worden en moet de samenwerking met federale douane en met veiligheids-, inlichtingen-, opsporings- en vervolgingsdiensten beter.
- Outreach en sensibilisering naar producerende of logistieke bedrijven in de biologische en chemische dual-use sector blijft cruciaal maar in het licht van de nieuwe, Europese Dual Use Verordening moeten ook start-ups, spin-offs en (universitaire) onderzoeksgroepen en onderzoekers goed geïnformeerd worden over hun verplichtingen.