Podcast: Clash in de klas
Hoe omgaan met spanningen en conflicten in de klas? En wat als extreem ideeëngoed de school binnensluipt? Samen met specialisten en experts uit de praktijk onderzoeken we polarisering in het Vlaamse onderwijs. Een driedelige podcastreeks van Knack, Hannah Arendt Instituut, Klasse, GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, het Vlaams Vredesinstituut en het Wij-Zij Netwerk.
Aflevering 1: Wat als maatschappelijke thema’s, geschiedenis of geopolitiek de klassen of stelten zetten?
Les geschiedenis. Twee leerlingen zijn het oneens over de leerstof. Wat volgt is een hevige discussie, provocerende uitspraken en leerlingen in tranen. De klasgenoten kijken in spanning naar de leerkracht: los het alstublieft op en zeg ons wie gelijk heeft! Wat doe je wanneer maatschappelijke thema’s, geschiedenis of geopolitiek de klas op stelten zetten?
Beluister de eerste aflevering hier
Aflevering 2: Wat doe je als radicale gedachtegoed de speelplaats op sijpelt?
De wereld stopt niet aan de schoolpoort. Dus ook in onze klassen ontaarden discussies over maatschappelijke onderwerpen in conflicten en polarisatie. Leerkrachten krijgen krasse uitspraken te horen en worden wel eens geconfronteerd met extreem ideeëngoed. Hoe ga je daar mee om? Hoe maak je van jongeren kritische burgers die op zoek gaan naar verbinding?
Beluister de tweede aflevering hier
Aflevering 3: Extremisme maakt de digisprong!
TikTok, Snapchat. Telegram, alle jongeren zijn mee. Dat weten activistische groepen ook. En dus kan 1 leerling via online kanalen heel de school meesleuren in een ideologische strijd. Het gevolg: klasdiscussies die worden gekaapt en sit-ins om de boel op stelten te zetten. Hoe kunnen scholen omgaan met polarisatie en radicalisering die de leerlingen bereikt via online wegen, ver uit het zicht van leerkrachten en directies?
Beluister de derde aflevering hier