Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk
instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

Zes op de tien Belgen wil kernwapens weg uit Kleine-Brogel

26/09/2014

Het Vlaams Vredesinstituut maakt nieuwe cijfers bekend waaruit blijkt dat 6 op 10 Belgen alle kernwapens wil verwijderd zien van het Belgisch grondgebied. Vandaag, op de International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons van de Verenigde Naties, wijst het Vredesinstituut daarmee op het draagvlak voor een verwijdering van de kernwapens uit Kleine-Brogel. Het instituut is momenteel gastheer voor een internationale bijeenkomst in het Vlaams Parlement over de toekomst van kernwapens in Europa.

61% wil kernwapens weg van Belgisch grondgebied

61% van de Belgen is het eens met de stelling dat ‘Alle kernwapens die op Belgisch grondgebied opgeslagen zijn, moeten worden verwijderd’. Een kleine 24% gaat daar niet mee akkoord en 15% spreekt zich niet uit. De cijfers lopen enigszins uiteen tussen Vlaanderen en Wallonië, met meer voorstanders van verwijdering in Vlaanderen (65%) dan in Wallonië (55%). Dat blijkt uit analyses  in opdracht van het Vlaams Vredesinstituut, uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen (onderzoeksgroep M2P) op de resultaten van een representatieve survey bij meer dan 2000 Belgen.

Verwijdering van kernwapens zou geloofwaardigheid vergroten

Het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) berekende dat er momenteel ongeveer 16.350 kernwapens zijn in de wereld. Hoewel er een lichte daling is over de jaren heen, investeren de kernwapenstaten nog volop in nieuwe nucleaire wapenlanceersystemen. Ook de verwijdering van tactische nucleaire wapens uit Europa (waaronder die op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel) lijkt vandaag niet aan de orde. “Nochtans kan het nut van die tactische nucleaire wapens vooral historisch verklaard worden en hebben ze nu veeleer een symbolische functie voor de trans-Atlantische relatie”, zegt Tomas Baum, directeur van het Vlaams Vredesinstituut. “Een verwijdering van die kernwapens zou niet alleen een besparing betekenen op de zware inspanningen voor modernisering en beveiliging. Als de VS en Europa zelf een inspanning doen, zou dat hun geloofwaardigheid vergroten wanneer ze pleiten voor non-proliferatie elders in de wereld.”

Vredesinstituut gastheer voor internationale bijeenkomst over kernwapens

Het Vlaams Vredesinstituut is vandaag gastheer voor een tweedaagse topontmoeting tussen internationale experten over de toekomst van kernwapens in Europa. Die ontmoeting vindt plaats in het Vlaams Parlement. De diplomaten en academici worden samengebracht door de Pugwash Conferences on Science and World Affairs, een organisatie die in 1995 de Nobelprijs voor de Vrede won.

Klik hier voor de factsheet met de resultaten van het opinieonderzoek over kernwapens, met onder meer een verdeling naar partijvoorkeur.