Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk
instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

Vlaams Vredesinstituut wint Counter Terror Award

06/03/2019

Op 5 maart reikte het gespecialiseerde tijdschrift Counter Terror Business in Londen de jaarlijkse Counter Terror Awards uit. Het Vlaams Vredesinstituut, een onderzoeksinstelling van het Vlaams Parlement, won er de prijs voor het beste internationaal antiterrorisme-project voor de coördinatie van Project SAFTE. Dit is een onderzoeksproject, gefinancierd door de Europese Commissie, dat onderzoekt hoe  terroristen in Europa aan vuurwapens geraken.

De afgelopen jaren werden verschillende terroristische aanslagen gepleegd met vuurwapens, zoals bijvoorbeeld bij de aanslag op het Joods Museum in Brussel in 2014 en de aanslagen op Charlie Hebdo en de Bataclan in Parijs in 2015. “Het Vlaams Vredesinstituut nam daarop het initiatief voor een grootschalig internationaal onderzoeksproject naar illegale vuurwapenmarkten in Europa en de wijze waarop terroristen toegang hebben tot deze markten,” zegt onderzoeker Nils Duquet.

De onderzoekers bestudeerden de situatie in acht EU-lidstaten (België, Denemarken, Frankrijk, Italië, Kroatië, Nederland, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk) diepgravend. Ze interviewden meer dan 100 vertegenwoordigers van nationale politiediensten. Daarnaast nam het onderzoek de illegale verspreiding van vuurwapens in Oekraïne en Noord-Afrika onder de loep. Het Vredesinstituut werkte hiervoor nauw samen met gerenommeerde onderzoeksinstellingen zoals SIPRI, Small Arms SurveyArquebus Solutions, Bureau Bruinsma en de universiteit van Sant’Anna.

Het onderzoeksproject SAFTE kreeg de afgelopen maanden veel weerklank. Zo werden de onderzoeksresultaten voorgesteld en besproken in het Europees Parlement en de Verenigde Naties. De prijs van beste internationaal antiterrorisme-project is de bekroning van dit werk. “Hierover zijn we verheugd. Als onderzoeksinstelling van het Vlaams Parlement zijn we vooral opgetogen dat ons onderzoek intensief wordt gebruikt door beleidsmakers en praktijkmensen in heel Europa,” zegt directeur Tine Destrooper.