Met de Nobelprijs voor de Vrede voor de Iraanse activiste Narges Mohammadi geeft het Nobelprijscomité een belangrijk signaal van steun aan de demonstranten in Iran maar ook aan de vele activisten voor vrouwenrechten wereldwijd.
Voor het Nobelprijscomité past de prijs voor Narges Mohammadi in een lange traditie van winnaars die zich inzetten voor sociale rechtvaardigheid, mensenrechten en democratie.
Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut: “Zelfs vanuit de gevangenis blijft Narges Mohammadi de kracht vinden om haar strijd verder te zetten en inspiratie te bieden aan de jongere generaties. De meedogenloze repressie in Iran blijft bijzonder problematisch. Het is cruciaal om de situatie vanuit Vlaanderen te blijven opvolgen en de mistoestanden consequent aan te klagen via alle mogelijke diplomatieke en politieke kanalen. Deze Nobelprijs kan daarvoor een extra impuls zijn. ”
Vlaams Vredesinstituut volgt bekendmaking live samen met Vlaamse parlementsleden vanuit Nobelprijsmuseum
Met op de achtergrond de oorlog in Oekraïne en een blik op het Belgisch voorzitterschap van de EU en de aankomende verkiezingen, levert het Vlaams Vredesinstituut bijkomende inspanningen om vrede een prominentere plaats te geven in het Vlaams buitenlands beleid. Op donderdag 5 en vrijdag 6 oktober gebeurde dat tijdens een werkbezoek aan Stockholm in het gezelschap van 7 Vlaamse parlementsleden van de Commissie Buitenlands Beleid. Tijdens het werkbezoek stonden onder meer ontmoetingen gepland met de Commissie Buitenlands Beleid van het Zweeds Parlement, het Zweeds Ministerie van Buitenlandse Zaken, Zweedse vredesorganisaties en SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute).
Op vrijdag volgde de delegatie de bekendmaking van de laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede ook vanuit het Nobelprijsmuseum in Stockholm. De parlementsleden toonden zich daarbij erg onder de indruk van de laureaat en de volgehouden strijd van Narges Mohammadi voor vrijheid en vrouwenrechten.
Vlaams Vredesinstituut laat middelbare scholieren nomineren
Het reglement van de Nobelprijs voor de Vrede voorziet in het nominatieproces ook een bijzondere plaats voor de directeurs van wetenschappelijke vredesinstituten. Zij kregen ook dit jaar– net als bijvoorbeeld voormalige laureaten, parlementsleden of staatshoofden – de kans om een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede in te dienen.
In 2023 koos het Vlaams Vredesinstituut ervoor om het nominatieproces in handen te geven van scholieren uit Antwerpen, Gent en Heverlee – Leuven. Op aansturen van de leerlingen zelf ging de nominatie naar Anti-Slavery International dat zich inzet tegen moderne vormen van slavernij. Op het evenement kregen zij overigens ook een lezing van een Iraanse activiste die meer vertelde over de protesten daar.
Sinds dit voorjaar stelt het Vlaams Vredesinstituut een compleet Nobelprijspakket ter beschikking van álle Vlaamse scholieren van de derde graad secundair onderwijs.