Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk
instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

Vlaams Vredesinstituut nomineert samen met 70 Vlaamse scholieren hulporganisatie INTERSOS voor de Nobelprijs voor de Vrede

23/01/2024

Zeventig scholieren van het 5e en 6e jaar middelbaar onderwijs van Steinerschool De Es uit Antwerpen en van het Sint-Lievenscollege uit Gent beslisten op dinsdag 23 januari tijdens een bijeenkomst in het Vlaams Parlement over de nominatie van het Vlaams Vredesinstituut voor de Nobelprijs voor de Vrede 2024. Na verschillende overlegrondes op school en vandaag in het Vlaams Parlement kozen ze voor de hulporganisatie INTERSOS.  

Het reglement van de Nobelprijs voor de Vrede voorziet in het nominatieproces een bijzondere plaats voor de directeurs van wetenschappelijke vredesinstituten. Zij krijgen elk jaar– net als bijvoorbeeld voormalige laureaten, parlementsleden of staatshoofden – de kans om tegen 1 februari een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede in te dienen.  Net als de voorbije 2 jaren koos het Vlaams Vredesinstituut er voor om het nominatieproces in handen te geven van scholieren uit de hogere graad van het middelbaar onderwijs. In de maand januari gingen zij in de klas aan de slag rond het thema vrede. Dat deden ze aan de hand van een leerlingenmagazine rond vrede en met behulp van een longlist van kandidaten.  Die lijst werd grondig onderzocht en de leerlingen voegden ook zelf nog kandidaten toe.

Voor de 70 scholieren die voor de uiteindelijke beslissing naar het Vlaams Parlement afzakten werd het een bijzondere dag. Ze kregen – alvorens uitgebreid te discussiëren en vervolgens te stemmen over de nominatie – een rondleiding door het Vlaams Parlement. Meyrem Almaci, voorzitter van de Commissie Jeugd sprak hen kort toe en ze staken ook heel wat op over de oorlog in Oekraïne dankzij een vraaggesprek en presentatie van oorlogsjournalist Arnaud De Decker en een rechtstreekse verbinding met Roman Nekoliak die werkt voor het Oekraïense Center for Civil Liberties, een organisatie die de Nobelprijs voor de Vrede in 2022 won  .

Bij de uiteindelijke stemming konden leerlingen kiezen uit een shortlist van kandidaten met daarop onder meer the Campaign to Stop Killer Robots, klimaat-en mensenrechtenactiviste Sumak Helena Gualinga (Ecuador) en de Parents Circle – Families Forum (PCFF), een gezamenlijke Israëlisch-Palestijnse organisatie van meer dan 600 families. Ze voegden ook zelf nog één kandidaat toe.  Dat was Antonio Guterres, de negende Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties.. Uiteindelijk kreeg de Italiaanse hulporganisatie INTERSOS veruit de meeste stemmen van de leerlingen.

Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut:.”Ik ben erg blij met de nominatie van INTERSOS.  Het is een hulporganisatie die consequent de gewone burger centraal stelt bij oorlogsgeweld en bij rampen. Ze focussen op levensbelangrijke noden zoals onderdak, voedselvoorziening en proper water. Ook hun inzet in noodsituaties die veel minder de media halen, in Soedan of Niger bijvoorbeeld, vonden de scholieren – terecht – belangrijk.”

Nils Duquet zal deze nominatie nu officieel indienen bij het Nobelprijscomité.  Wie de Nobelprijs voor de Vrede uiteindelijk krijgt, beslist dit comité begin oktober.