Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk
instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

IPRA Short Film Festival presenteert kortfilms over vrede en conflict

07/07/2008

Van 15 tot 17 juli 2008 organiseert het Vlaams Vredesinstituut het IPRA Short Film Festival in Leuven: een verrassende selectie kortfilms over vrede en conflict, gecombineerd met debatten tussen cineasten van over de hele wereld. Filmmakers uit o.a. Irak, Zimbabwe en Iran, zullen zich samen
met Belgische regisseurs als Hans van Nuffel en Jonas Geirnaert, buigen over de relatie tussen oorlog, vrede en film.

Disrupting Conflict (15 juli)
Op de eerste avond van het festival wordt elke context, verhaallijn of voorgeschiedenis achterwege gelaten. De focus komt te liggen bij drie protagonisten van oorlog: het geweer, de soldaat en het slachtoffer. De programmatie met FAL van Hans van Nuffel (België), Zero Degree van Omid Koshnazar (Iran) en Asylum van Rumbi Katedza (Zimbabwe) brengt de complexiteit van die driehoeksverhouding aan het licht. Het debat tussen de drie cineasten zal het perspectief van verschillende continenten, en de verschillende ingrijpende facetten van oorlog met elkaar confronteren.

Filming the Fear of Difference (16 juli)
Films bevestigen vaak stereotypen en vooroordelen, maar film kan ook een middel zijn om die onderuit te halen. ‘Filming the Fear of Difference’ combineert persoonlijke verhalen van opmerkelijke mensen in de VS en Irak. ‘I am an American’ van de Amerikaanse Cynthia Weber en ‘A stranger in his own country’ van de Irakees Hassanain Al Hani plaatsen een conflict dat de wereld beheerst in een ander perspectief. Nadien komt onder meer Kasim Abid, directeur van het Independent Film&Telivision College in Bagdad, vertellen hoe Irakezen in zeer moeilijke omstandigheden hun verhaal vertellen met de camera.

Popular Film and Conflict (17 juli)
In 2007 won West Bank Story van Ari Sandel de Oscar voor beste kortfilm. De film deed veel stof opwaaien omdat in een knotsgekke, op West Side Story geënte musical geprobeerd wordt Palestijnen en Israëli’s te verzoenen. Meer dan 50 jaar eerder werd de kinderlijke tekenfilm ‘Peace on Earth’
genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Na deze twee kortfilms gaan Amy Kim, producer van West Bank Story, en Jonas Geirnaert, in 2004 gelauwerd in Cannes voor Flatlife, in debat over de dunne grens tussen spot en hoop. Kan humor een perspectief bieden op vrede?

Het IPRA Short Film Festival vindt plaats op 15, 16 en 17 juli, van 20.00u tot 23.00u, in de stedelijke bibliotheek ‘Tweebronnen’, Rijschoolstraat 4 in Leuven.

Volledig programma beschikbaar op pdf of via http://www.vlaamsvredesinstituut.eu/
Het IPRA Short Film Festival wordt door het Vredesinstituut georganiseerd naar aanleiding van de 2008
Global Conference van IPRA aan de KULeuven. IPRA staat voor International Peace Research
Association, een van de grootste internationale netwerken van Vredesonderzoekers.

Contact
Voor meer informatie of voor een interview met de uitgenodigde cineasten:
Wies De Graeve