Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk
instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

Het Vlaams Vredesinstituut nomineert samen met Genkse scholieren COVAX voor de Nobelprijs voor de Vrede

27/01/2022

Scholieren van het 5e jaar van de nijverheidstechnische beroepsopleiding van het Atlascollege in Genk beslisten vandaag tijdens een unieke bijeenkomst in het Vlaams Parlement over de nominatie van het Vlaams Vredesinstituut voor de Nobelprijs voor de Vrede 2022. Na verschillende overlegrondes eerder deze maand op school en vandaag in het Vlaams Parlement kozen ze voor COVAX, het internationale samenwerkingsverband dat ervoor probeert te zorgen dat de COVID19-vaccins iedereen bereiken en probeert te vermijden dat landen met elkaar concurreren voor vaccins.

 Het reglement van de Nobelprijs voor de Vrede voorziet in het nominatieproces een bijzondere plaats voor de directeurs van wetenschappelijke vredesinstituten. Zij krijgen elk jaar– net als bijvoorbeeld voormalige laureaten, parlementsleden of staatshoofden – de kans om tegen 1 februari een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede in te dienen.  Dit jaar koos het Vlaams Vredesinstituut er voor om het nominatieproces in handen te geven van de leerlingen van het Atlascollege in Genk. In de maand januari herleidden zij tijdens hun lessen op school een longlist van 10 mogelijke kandidaten tot een shortlist van zes. Dat deden ze niet alleen door namen van een longlist te schrappen, ze voegden er ook nieuwe namen aan toe.

Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut: “ De curricula van de middelbare scholen worden momenteel volop vernieuwd. Wij willen vrede en conflicthantering daarin een duidelijke plaats geven. Dit nominatietraject met échte inspraak van gemotiveerde Genkse scholieren en leerkrachten maakt dit concreet en kan andere scholen inspireren om rond vrede aan de slag te gaan. Wij gaan in elk geval volgend jaar op de ingeslagen weg verder, hopelijk dan op grotere schaal.”

Voor de scholieren die voor de uiteindelijke beslissing naar het Vlaams Parlement afzakten werd het een bijzondere dag. Ze kregen- alvorens uitgebreid te discussiëren en vervolgens te stemmen over de nominatie – een rondleiding door het Vlaams Parlement, Karolien Grosemans, voorzitter van de commissie onderwijs van het Vlaams Parlement, sprak hen toe en ze staken ook heel wat op over vrede, geweldloosheid en persvrijheid tijdens workshops door journalisten, vredesactivisten en onderzoekers van het Vlaams Vredesinstituut.

Na een dubbele stemronde werd COVAX uitgekozen als genomineerde.  Het doel van het door de Verenigde Naties gesteunde COVAX-programma is om tegen het eerste kwartaal van 2022 twee miljard dosissen van het COVID-19-vaccin beschikbaar te stellen aan alle landen wereldwijd, ongeacht hun eigen welvaart.  COVAX is een internationaal partnerschap tussen vaccinatie-alliantie Gavi, de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waaraan ook UNICEF meewerkt.

De leerlingen toonden zich overtuigd dat gezondheid een sleutelelement voor vrede is en dat iedereen ter wereld toegang moet hebben tot vaccins.  Directeur Nils Duquet zal deze nominatie nu onmiddellijk indienen bij het Nobelprijscomité.  Wie de Nobelprijs voor de Vrede uiteindelijk krijgt, beslist dit comité begin oktober.