Zeventig scholieren van het 5e en 6e jaar middelbaar onderwijs van het Atheneum Wispelberg (stedelijk onderwijs Gent), het Koninklijk Atheneum Antwerpen (GO!) en het Heilig Hart Instituut Heverlee (Katholiek Onderwijs Vlaanderen) beslisten vandaag tijdens een unieke bijeenkomst in het Vlaams Parlement over de nominatie van het Vlaams Vredesinstituut voor de Nobelprijs voor de Vrede 2023. Na verschillende lessen en overlegrondes eerder deze maand op school en vandaag in het Vlaams Parlement kozen ze voor Anti-Slavery International, een van de oudste mensenrechtenorganisaties ter wereld.
Het reglement van de Nobelprijs voor de Vrede voorziet in het nominatieproces een bijzondere plaats voor de directeurs van wetenschappelijke vredesinstituten. Zij krijgen elk jaar– net als bijvoorbeeld voormalige laureaten, parlementsleden of staatshoofden – de kans om tegen 1 februari een nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede in te dienen. Net als vorig jaar koos het Vlaams Vredesinstituut er voor om het nominatieproces in handen te geven van scholieren uit de hogere graad van het middelbaar onderwijs. In de maand januari gingen zij in de klas aan de slag rond het thema vrede. Dat deden ze aan de hand van een gloednieuw leerlingenmagazine rond vrede en met behulp van een longlist van kandidaten die het Vlaams Vredesinstituut voorzag. Die lijst werd grondig onderzocht en de leerlingen voegden ook zelf kandidaten toe.
Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut: “Jonge mensen krijgen door de oorlog in Oekraïne bijna dagelijks beelden van verwoesting en verdriet voorgeschoteld. Dat kan leiden tot een gevoel van machteloosheid. Daar willen we tegenin gaan door leerlingen te inspireren om zelf na te denken over vrede en over mogelijkheden om alleen of met gelijkgezinden een verschil te maken in de wereld, dichtbij huis of veraf. Dit nominatietraject met échte inspraak en inzet leent zich daar perfect toe.”
Voor de 70 scholieren die voor de uiteindelijke beslissing naar het Vlaams Parlement afzakten werd het een bijzondere dag. Ze kregen – alvorens uitgebreid te discussiëren en vervolgens te stemmen over de nominatie – een rondleiding door het Vlaams Parlement, parlementsvoorzitter Liesbeth Homans sprak hen toe en ze staken ook heel wat op over zelf actie voeren tijdens een interactieve sessie met Mona Mir Sattari die actief is rond vrouwenrechten in Iran.
Bij de uiteindelijke stemming konden leerlingen kiezen uit een shortlist van kandidaten met daarop onder meer activisten uit Jemen, Uganda en Iran. Ze konden ook zelf kandidaten toevoegen aan de lijst. Uiteindelijk kreeg Anti-Slavery International, een inzending van het Koninklijk Atheneum van Antwerpen, veruit de meeste stemmen van de leerlingen. Anti-Slavery Int. zet zich wereldwijd in tegen moderne vormen van slavernij zoals de problematiek van kindslaven maar ook mensenhandel, gedwongen arbeid en gedwongen huwelijken. Anti-Slavery Int. was ook een van de eersten om misbruik van het ‘kafalah-systeem’ te onderzoeken. Door dat systeem bleken migranten in het Midden-Oosten, bijvoorbeeld in Qatar in het kader van de FIFA World Cup, uitgebuit te worden. Vandaag lijden bijna 50 miljoen mensen onder moderne vormen van slavernij.
Directeur Nils Duquet zal deze nominatie nu officieel indienen bij het Nobelprijscomité. Wie de Nobelprijs voor de Vrede uiteindelijk krijgt, beslist dit comité begin oktober.