Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk
instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

Vlaamse buitenlandse wapenhandel in 2023

Publicatiedatum: 09/10/2024

Deze analyse geeft een overzicht van de belangrijkste tendensen in de handel in militair materieel vanuit, naar en door Vlaanderen in 2023. (Klik hier voor de integrale versie, hier vind je ook het bijhorende advies en persbericht).

Het Vlaams Vredesinstituut distilleert uit de gegevens over 2023 de volgende vaststellingen:

• De totale Vlaamse uitvoer en overbrenging van defensiegerelateerde goederen en technologieën via individuele vergunningen bedroeg 164,3 miljoen euro. Hoewel dit substantieel minder is dan in 2022 (door twee zeer grote vergunningen gelinkt aan de deelname van Vlaamse bedrijven in het A400M- en het F-35-programma liep de vergunde export toen op tot meer dan 400 miljoen euro), ligt deze waarde in 2023 nog steeds hoger dan in de andere voorafgaande jaren.
• In 2023 werden acht doorvoervergunningen verleend door de Vlaamse Regering. Hoewel dit aantal wat hoger ligt dan de voorgaande jaren, is het nog steeds laag te noemen, gezien de aanwezigheid van grote lucht- en zeehavens op Vlaams grondgebied. De helft van deze vergunningen betrof de doorvoer van militaire goederen vanuit de Verenigde Staten met Oekraïne als eindbestemming.
• De vergunde invoer en overbrenging van vuurwapens naar Vlaanderen bedroeg 13,9 miljoen euro. Deze waardes liggen in dezelfde grootteorde als die van 2022 en 2021.
• De Vlaamse Regering weigerde in 2023 twee uitvoervergunningen. Beide vergunningen betroffen de uitvoer van voertuigonderdelen bestemd voor de defensie-industrie in Israël, met de Marokkaanse strijdmacht als finale eindgebruiker. Deze vergunningen werden geweigerd wegens de betrokkenheid van de Marokkaanse strijdkrachten in een regionaal gewapend conflict en de mogelijkheid dat deze goederen in dat conflict gebruikt konden worden.

Download PDF