Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk
instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

Vlaams radicaliseringsbeleid: naar een toekomstbestendig actieplan

Publicatiedatum: 27/02/2025

Het Vlaams beleid ter preventie van radicalisering ontstond tien jaar geleden als reactie op de Syriëstrijdersproblematiek. Intussen vraagt de veranderde dreigingsrealiteit om een meer structurele, duurzame aanpak in plaats van een crisisgedreven ad-hocbenadering.

Deze analysenota – hier integraal te downloaden –  reflecteert op de langetermijnvisie van het beleid, zoals vastgelegd in het decreet van 2024.

Vier kernpijlers worden belicht:
•  Whole-of-society aanpak: Een samenlevingsbrede aanpak vereist een duidelijke rolverdeling en een samenhangende strategie. Het succes ervan is afhankelijk van het helder definiëren van een duidelijke visie, met concrete doelstellingen en de relatie van radicalisering tot andere maatschappelijke uitdagingen. Is radicalisering een uitzonderlijk fenomeen? Hoe kunnen beleidsmakers de link maken met andere beleidsdomeinen zoals welzijn, jeugd, media en onderwijs? En wat houdt dat in, preventie en vroegtijdige detectie van gewelddadige radicalisering?
LIVC R’s: In deze lokale overlegplatformen is standaardisering noodzakelijk zodat het casusoverleg er professioneler en duurzamer wordt. Structurele kwaliteitsstandaarden hoeven het maatwerk en het lokale karakter van het casusoverleg niet te ondermijnen. Ze kunnen de expertise van de deelnemers net versterken.
Wetenschappelijke onderbouwing en evaluatie: Het beleid vandaag lijdt onder brede, onduidelijke doelstellingen. De focus ligt sterk op “verantwoorden” in plaats van op “leren”. Er is behoefte aan meer gerichte, participatieve evaluaties en het verankeren en verspreiden van de resultaten ervan. Een kenniscentrum kan de effectiviteit structureel verbeteren.
Lokale regierol: De lokale aanpak varieert sterk, en veel gemeenten hebben behoefte aan meer bovenlokale ondersteuning en sturing. Een evenwicht tussen lokale autonomie en bovenlokale sturing is essentieel want zowel te veel als te weinig richting kunnen het beleid ondermijnen.

Download PDF