Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk
instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

Webinar – Oekraïne: Obstakels voor vrede

Webinar - Oekraïne: Obstakels voor vrede

Datum
31/05/2022
12:00 - 13:00

Gratis webinar via Zoom, registratie is wel verplicht en kan hier. 

De catastrofale gevolgen van de oorlog in Oekraïne laten weinigen onberoerd. Vele mensen vragen zich ook af hoe we nog uit deze spiraal van geweld kunnen raken. Het Vlaams Vredesinstituut wil een onderbouwde bijdrage leveren aan deze broodnodige denkoefening. Dat doen we door tijdens een toegankelijk webinar de blik op de lange termijn te richten en een aantal obstakels in beeld te brengen die duurzame vrede in Oekraïne in de weg staan.

De geïnteresseerde luisteraar krijgt allereerst meer inzicht in de geopolitieke context van het Oekraïense conflict en in het moeilijke onderhandelingsproces.  Daarvoor kunnen we rekenen op Laurien Crump van de Universiteit van Utrecht. Als expert  in de multilaterale diplomatie en Europese veiligheid tijdens de Koude Oorlog, gaf zij de voorbije maanden al talloze malen tekst en uitleg in de Nederlandse en Vlaamse media.

Vervolgens nemen we nog drie mogelijke hinderpalen voor duurzame vrede onder de loep.  We bekijken met Ludo De Brabander (Vrede VZW) de invloed van de Europese veiligheidsstructuur, Nils Duquet (directeur van het Vlaams Vredesinstituut) geeft inzicht in de impact van de massale aanwezigheid van wapens en Heleen Touquet (Universiteit Antwerpen) put onder meer uit haar ervaring uit de Balkanoorlogen van de jaren ’90 om inzicht te verschaffen in de rol van vijandbeelden en oorlogstrauma’s.

Tenslotte blikken we vooruit; Welke prioritaire stappen zijn in deze fase van het conflict nodig om het vredesproces op gang te trekken? Tussendoor krijgt het publiek ook de kans om vragen te stellen.

PROGRAMMA

  • 12u00-12u02: Welkom
  • 12u02–12u12: Inleiding: Stand van het conflict & hinderpalen voor een onderhandelde oplossing –  Laurien Crump (Universiteit Utrecht)
  • 12u12–12u22: De Europese veiligheidsarchitectuur & duurzame vrede – Ludo De Brabander (Vrede VZW )
  • 12u22-12u32: Wapens & duurzame vrede – Nils Duquet (Vlaams Vredesinstituut)
  • 12u32-12u42: Vijandbeelden, oorlogstrauma’s & duurzame vrede –Heleen Touquet (Universiteit Antwerpen)
  • 12u42-13u00: Vragen van het publiek & stappen vooruit in het vredesproces: afsluitende bemerkingen van het volledige panel

PRAKTISCH

• Dinsdag 31 mei 2022
• Start: 12u00 – Duur: +/- 1u.
Er wordt ruimte voorzien voor vragen die via chat gesteld kunnen worden.

Gratis webinar via Zoom, registratie is wel verplicht en kan hier.