Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk
instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

Facts To Act 2024 – Democratie en vrede onder vuur? Europa en de oorlog in Oekraïne

Datum
20/04/2024
16:00 - 17:15

Locatie
Congrescentrum Lamot

De oorlog in Oekraïne wordt voorgesteld als een strijd tussen democratie en autocratie. Sommige vragen blijven mede daardoor onderbelicht. In naam van de oorlog nam de EU belangrijke beslissingen over defensiesamenwerking met een blijvende impact. Hebben we – bijvoorbeeld via onze politieke vertegenwoordigers – voldoende impact op deze keuzes? Op welke manier beïnvloedt Europa het Belgisch beleid en – omgekeerd – hoe kan België wegen op de Europese besluitvorming?
Tegelijkertijd buigt de Oekraïense samenleving zich over de vraag of er in moeilijke tijden van oorlog verkiezingen kunnen doorgaan. Dit is niet onbelangrijk als Oekraïne wil toetreden tot de EU. Hoe is het gesteld met de democratie in Oekraïne? En hoe kan die beschermd en versterkt worden?
Ligt samen met de vrede ook de democratie onder vuur?

Tijdens dit panelgesprek met Marc De Vos (co-CEO denktank Itinera, professor UGent & auteur van Grootmacht Europa: De omwenteling van de Europese Unie (Ertsberg)), Nils Duquet (directeur van het Vlaams Vredesinstituut), de Oekraïense Oksana Senyczak en VRT-buitenlandreporter Inge Vrancken  gaan we op zoek naar antwoorden

Dit panelgesprek organiseren we op het Facts to Act festival (van 18 t.e.m. 20 april 2024), een initiatief van het Hannah Arendt Instituut. Op zaterdag 20 april is het Facts to Act festival gratis voor het brede publiek, maar u moet  zich wel inschrijven via de website.