Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk
instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

Dag van de Vrede 2023: Docuvertoning & panelgesprek

Datum
21/09/2023
19:30 - 21:45

Locatie
Cinema Lumière

Schrijf via het formulier hieronder GRATIS in voor de vertoning van de documentaire Qatar aan de Schelde met panelgesprek.

In januari 2023 nomineerde het Vlaams Vredesinstituut verrassend de organisatie Anti-Slavery International voor de Nobelprijs voor de Vrede. De nominatie kwam er op aansturen van middelbare scholieren die getroffen waren door talrijke schandalen in binnen- en buitenland waarbij moderne vormen van slavernij en mensenhandel centraal staan.

Slavernij is onverzoenbaar met het beeld van een vredesregio met een traditie van faire arbeidsrelaties dat Vlaanderen van zichzelf heeft en wil uitdragen in het buitenland. Net daarom zorgde de Borealis-affaire – waarbij 174 buitenlandse arbeiders klacht indienden omwille van uitbuiting op een bouwwerf van de chemiereus in Antwerpen – voor een schokgolf in Vlaanderen, zowel bij de publieke opinie als bij de politiek.

Op de Dag van de Vrede grijpen we dit voorbeeld – en de documentaire die erover gemaakt werd – aan om uit te zoomen en na te denken over de rol van eerlijke arbeidsrelaties in de zoektocht naar een vredevolle samenleving.  We gaan daarvoor in gesprek met Hélène de Rengerve van Anti-Slavery International.  Vervolgens leidt David Van Turnhout, de journalist die het Borealis-schandaal naar boven spitte en er een boek over schreef, de documentaire “Qatar aan de Schelde” in. Nadien gaat hij in gesprek met Chris Serroyen en Patsy Sörensen over moderne vormen van slavernij, mensenhandel en vrede.

PROGRAMMA

19u00: Start ontvangst aan de balie van het Vlaams Vredesinstituut in Cinema Lumière

19u30: Welkom door Nils Duquet (Vlaams Vredesinstituut)
19u35: Hélène de Rengerve (Anti-Slavery International) in gesprek (ENG) met Nils Duquet over slavernij vandaag
19u50: Introductie van de documentaire Qatar aan de Schelde door David Van Turnhout
19u55: Start documentaire
20u20: Panelgesprek: Journalist David Van Turnhout praat met Chris Serroyen (hoofd studiedienst ACV) en Patsy Sörensen, oprichtster van Payoke, een organisatie die sinds 1987 strijdt tegen mensenhandel.
20u55: Slotwoord

21u00: Start netwerkmoment met drankje

Schrijf via het formulier hieronder GRATIS in voor de vertoning van de documentaire Qatar aan de Schelde met panelgesprek.