Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk
instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

Dag van de Vrede 2021: DOCU & DEBAT: Chemische wapens, Syrië & wat Vlaanderen kan doen

Dag van de Vrede 2021: DOCU & DEBAT: Chemische wapens, Syrië & wat Vlaanderen kan doen

Datum
21/09/2021
20:00 - 22:00

Locatie
Aula Vesalius - KULeuven

Voor het Vlaams Vredesinstituut blijven chemische wapens een prangend probleem. Iets meer dan een eeuw na de eerste massale gasaanval uit de geschiedenis (toen op 22 april 1915 in de streek rond Ieper een wolk chloorgas voor terreur zorgde) maakten gasaanvallen met chlorine in het voorjaar van 2018 nog steeds slachtoffers in Syrië.

De gevolgen van deze gasaanvallen in Syrië werden tastbaar gemaakt in de documentaire “The Cave”. Die documentaire schept een ontluisterend beeld van de omstandigheden in “The Cave”, een ondergronds ziekenhuis onder leiding van de vrouwelijke dokter Amani Ballour  waarvan de bewoners de gevolgen van de talrijke bombardementen aan den lijve ondervinden.

Op de Dag van de Vrede organiseert het Vlaams Vredesinstituut een unieke vertoning van deze in 2020 voor een Oscar genomineerde documentaire . (Bekijk hier de trailer.)

In een begeleidend, kort en verhelderend panelgesprek onder leiding van Inge Vrancken, buitenlandjournaliste voor VRT Nieuws, blikken we terug op de gebeurtenissen in Syrië én nemen we de rol onder de loep die Vlaanderen kan spelen in de strijd tegen chemische oorlogsvoering.

Dat doen we met Filip De Craemer, voormalig veiligheidsadviseur en teamlid inspectieteams in Syrië en Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut.

PROGRAMMA:

19u30: Deuren open- afhaling tickets
20u00: Welkom en introductie tot de film i.s.m. het Al Amal Fonds van de Koning Boudewijnstichting.
20u05: Start film
21u50: Start gesprek – Chemische wapens, Syrië en wat Vlaanderen kan doen.
Met Filip De Craemer, voormalig veiligheidsadviseur en teamlid inspectieteams in Syrië en Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut.  Gemodereerd door Inge Vrancken, buitenlandjournaliste voor VRT Nieuws.
22u10: Einde

Klik hier voor last minute tickets.