Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk
instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

Project INSIGHT

Doelstelling

Project INSIGHT wil geweld in de samenleving voorkomen door het op zicht op vuurwapengeweld in de Europese Unie structureel te verbeteren. Het middel: een online kennisplatform waarop alle informatie met betrekking tot vuurwapengeweld in de Europese Unie wordt gecentraliseerd.

Het platform verzamelt:

• De samenwerking leidde tot een gloednieuw en vrij toegankelijk online kennisplatform – gunviolence.eu – dat nu vrij beschikbaar is voor beleidsmakers, politiemensen, strategisch analisten, onderzoekers, journalisten en het brede publiek. Met deze datagedreven en empirisch onderbouwde informatie over vuurwapengeweld in de Europese Unie kunnen zij bijvoorbeeld een adequater en effectiever beleid uitwerken en gerichter inzetten op operationele interventies.
• Lees ook zeker de 8 nieuwe onderzoeksrapporten over nieuwe trends op vlak van Europees vuurwapengeweld die Project INSIGHT opleverde.

Samenwerking

Project INSIGHT wordt gefinancierd door de Europese Commissie en gecoördineerd door het Vlaams Vredesinstituut.

De overige partners in dit project zijn:  

Dit project wordt verder ook ondersteund door de Belgische Federale Politie, Europol , European Firearms Experts, de Nederlandse Nationale Politie en het South Eastern and Eastern Europe Clearinghouse for the Control of Small Arms and Light Weapons (SEESAC)