Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk
instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

Project D-TECT: Onderzoek naar technologieën om de omleiding van componenten van conventionele wapens tegen te gaan (met Diederik Cops)

Datum
22/08/2024
13:15 - 14:45

Locatie
GENEVA INTERNATIONAL CONFERENCE CENTRE

Georganiseerd door het Vlaams Vredesinstituut, UNIDIR en de Permanente Vertegenwoordiging van Vlaanderen bij de Verenigde Naties, zal dit Engelstalige nevenevenement staten die partij zijn en andere belanghebbenden voorzien van deskundige perspectieven en praktische inzichten over de omleiding van componenten die worden gebruikt in conventionele wapens, de mogelijke relevantie van technologieën bij het versterken van inspanningen om hun omleiding naar ongeautoriseerde eindgebruikers en eindtoepassingen tegen te gaan, en de uitdagingen met betrekking tot de implementatie van dergelijke technologieën. Dit nevenevenement maakt deel uit van project D-TECT, dat eind 2022 werd opgezet door UNIDIR en het Vlaams Vredesinstituut om een aanpak te ontwikkelen en te testen om de bruikbaarheid en haalbaarheid van het toepassen van specifieke technologieën ter verbetering van de preventie en detectie van omleidingsinspanningen te identificeren en te beoordelen.

Sprekers zijn onder andere:

  • Katrien De Pauw, permanent vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering bij het Bureau van de Verenigde Naties en multilaterale organisaties in Genève.
  • Diederik Cops, senior onderzoeker Vlaams Vredesinstituut.
  • Rob Hunter-Perkins, hoofd van onderzoek Conflict Armament Research.
  • Wolf-Christian Paes, Senior Fellow, International Institute for Strategic Studies (IISS); wapenexpert, Panel van Deskundigen van de Verenigde Naties over Jemen (2018-2023).

Dit nevenevenement wordt gemodereerd door Paul Holtom, hoofd van het programma voor conventionele wapens en munitie bij UNIDIR.

Meer informatie over de analyse kan hier worden geraadpleegd.