Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk
instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

Elfnovemberlezing 2022

Elfnovemberlezing 2022

Datum
10/11/2022
20:45 - 22:30

Locatie
Het Perron

Vredesstad Ieper, het Vlaams Vredesinstituut en het In Flanders Fields Museum heten u graag welkom op de Elfnovemberlezing op donderdagavond 10 november 2022 – ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

De inschrijvingen voor de Elfnovemberlezing zijn afgesloten. Bij vragen, mail naar: vredesinstituut@vlaamsparlement.be.

PROGRAMMA

Auteur en historicus Geert Mak schreef met In Europa (2004) een boek dat in het collectieve geheugen gegrift staat. Maar ook bijvoorbeeld met Reizen zonder John (2012) en Grote verwachtingen (2019) gooide hij hoge ogen.  Zijn  betrokkenheid bij de nationale en internationale geschiedenis en actualiteit, waarvoor hij in 2015 de Gouden Ganzenveer kreeg en die ook duidelijk voelbaar is in zijn journalistieke werk en talloze essays, zal nu ook spreken uit deze unieke Elfnovemberlezing.

Het boeiend verhaal van Geert Mak wordt muzikaal omlijst door het St. George Quintet. Als laureaat van Supernova Jong Klassiek 2016, kreeg dit ensemble een podium op onder meer het Klarafestival Brussel en Klara’s Iedereen Klassiek in het Concertgebouw Brugge. Sindsdien traden ze op in vele prestigieuze concertreeksen en -zalen en werkten ze onder meer een muziektheatervoorstelling uit rond de herdenking van Wereldoorlog I.  Hun repertoire, van George Onslow tot Elgar, Vaughan Williams, Janáček, Dvořák of Lodewijk Mortelmans, kent geen grenzen.

PRAKTISCH

20.15 uur – Start ontvangst

20.45 uur – Welkom door Stephen Lodewyck, directeur van het In Flanders Fields Museum te Ieper

20.50 uur – Toespraak door Emmily Talpe, burgemeester van Ieper

20.55 uur – Elfnovemberlezing door schrijver & historicus Geert Mak – Muziek: St. George Quintet

21.55 uur – Slotwoord door Nils Duquet, directeur van het Vlaams Vredesinstituut

22.00 uur – Receptie