Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk
instituut voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

Elfnovemberlezing 2020

Datum
10/11/2020
20:30 - 21:45

Locatie
Het Perron

Click here for the program & registration in English

Vredesstad Ieper, het Vlaams Vredesinstituut en het In Flanders Fields Museum herdenken ook dit jaar het einde van de Eerste Wereldoorlog met een Elfnovemberlezing.  Hieronder ontdekt u het programma.

Klik hier om in te schrijven.

De geschiedenis herhaalt zich niet.  Toch kan een historische diagnose wel degelijk helpen om ons – in een stresssituatie zoals we ze vandaag beleven – te oriënteren.  Hoe hield de mens zich vroeger staande in de platentektoniek van oorlog en vrede? Hoe bouw of behoud je een democratische samenleving in een wereld onder hoogspanning?

Volgens historicus Koen Aerts (UGent, CegeSoma), eerder verantwoordelijk voor de wetenschappelijke begeleiding van de Canvas-reeksen Kinderen van de collaboratie en Kinderen van het Verzet, ligt de sleutel in de verbeelding.  Samen met het blazerskwintet Bois de Vivre neemt hij u tijdens deze Elfnovemberlezing mee op een boeiende ontdekkingstocht langs historische beelden, kunst en muziek die inspireren om zelfs vandaag onze democratie in al zijn meerstemmigheid een vredevolle richting te geven.

 

Dinsdag 10 november 2020, 20.30 uur
Het Perron – Fochlaan 1, Ieper

Programma

20.30 uur
Welkom door Piet Chielens
Coördinator van het In Flanders Fields Museum te Ieper

20.35 uur
Toespraak door Emmily Talpe
Burgemeester van Ieper

20.45 uur
Elfnovemberlezing door Koen Aerts in samenwerking met het blazerskwintet Bois de Vivre

(Lezing in het Nederlands, Engelse tekst beschikbaar)
De organisatie zal zich strikt houden aan de geldende overheidsmaatregelen met betrekking tot Covid -19. Daarom wordt er dit jaar uitzonderlijk geen receptie georganiseerd.